Wegzenden

wegzenden

 

In mijn vak als organisatieadviseur help ik mensen bewust te worden van hun gedrag en waar nodig effectiever te worden in het bereiken van gestelde doelen. Zo gebruik ik o.a. de alom gehate vorm van rollenspellen om deelnemers te laten ervaren hoe ze in bepaalde situaties communiceren en wat dat voor effect heeft op anderen.

Zo was er onlangs een deelnemer die een oefening deed met als doel de ander te overtuigen van een bepaalde stelling. Wat gebeurde was dat hij, het was een hij, een lawine van argumenten over de ander uitstortte in de hoop dat de tegenspeler letterlijk overtuigd zou raken en het eens zou zijn met zijn stellingname. Na een tijdje brak ik de “discussie” af en vroeg het lijdend voorwerp hoe hij het gesprek had ervaren. Hij zei: “Ik voelde door het voortdurende zenden een afstand ontstaan, alsof ik letterlijk werd weggezonden. Ik voelde geen contact meer en was niet meer in staat te luisteren laat staan dat ik nog wilde overwegen of er überhaupt iets zinnigs in zijn redenering zat waar ik het mee eens zou willen zijn.”

Hij werd letterlijk weggezonden. Een prachtige beeldspraak om uit te drukken wat er met iemand gebeurt als iemand niet luistert. Er ontstaat afstand en verwijdering en het contact verdund totdat het verdampt is.

Luisteren is dus een manier om contact te maken en de afstand tussen mensen te verkleinen. En door het verkleinen van de afstand ontstaat contact en voel je je niet weggezonden. Ik denk dat veel mensen die zich de laatste tijd in gele hesjes hullen zich weggezonden voelen. De afstand is te groot, het contact is weg en wat hen rest is tegen alles en iedereen zijn in een sfeer van ongerichte woede en frustratie. Er is geen enkele energie meer over om redelijk te zijn en na te denken hoe zaken voor iedereen beter zouden kunnen worden. Politici nemen zichzelf altijd weer voor goed te luisteren naar de mensen en daar ook naar te handelen maar evenzovele keren verzandt het in een aanpak die of de weerstand de kop indrukt of zo sterk omarmd wordt dat de mensen het gevoel hebben dat ze gehoord zijn, vervolgens de strijdbijl op de grond laten vallen en weer bezig gaan met hun alledaagse leven. Zonder dat er echt iets verandert.

Advertenties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: