Wat zou u doen ?

kapper

Het was zaterdagmorgen en ik had die nacht slecht geslapen door een te laat gedronken kopje koffie. Het overkomt mij niet zo heel vaak en meestal gaat het vanzelf weer over, maar zo af en toe raak ik dan in een autistische bui en wil dan niet te veel contact met mensen. Ik besloot die morgen dat het weer eens tijd werd om naar de kapper toe te gaan in een poging mijn gemoedstoestand niet te veel te laten afstralen op mijn uiterlijk. Een tante zei mij ooit eens. “ Ik kan aan jouw haar zien hoe het met je gaat.” Dus daar moest ik dan maar weer eens iets aan doen.

Bij de kapper had ik  dan ook geen enkele behoefte om te praten.Ik werd hartelijk ontvangen door een aardige kapster en nadat ik haar instructies had gegeven voor mijn gewenste kapsel dacht ik lekker stil voor mij uit te kunnen turen en de behandeling in alle rust te ondergaan.

Echter deze vriendelijke dame had zich voorgenomen die morgen al haar communicatieve vaardigheden vol in de strijd te gooien en begon vrolijk een conversatie over het weer, de drukte in de zaak, de dikte van mijn slinkende haardos en of ik nog plannen had voor de rest van het weekend. En dan ben ik zeker nog een aantal onderwerpen vergeten. En aan het einde van de knipbeurt vraagt ze na het tonen van mijn achterhoofd, mij nog vriendelijk of het naar wens is waarop ik haar nog half-knorrig toebeet dat het toch iets te kort was geworden.  Waarna ik nog probeerde de relatie nog enigszins te redden door 5 keer te zeggen dat ik toch héél tevreden was.

De weerstand was daar en ook de vraag die bij mij op kwam: “Hoe maak je aan iemand duidelijk dat je geen zin hebt om te praten ?” Ik heb in mijn vak veel mensen gewezen op de verschillende niveaus van assertiviteit in combinatie met het goed houden van de relatie. Ik kan veel opties bedenken hoe in deze situatie te opereren van een bordje om je nek hangen dat je doof bent tot aan stijf je mond dicht houden en hopen dat je niet met een kaal hoofd de zaak verlaat.

Maar het bleef stil. Ik zag geen enkele goede mogelijkheid om duidelijk te maken dat ik niet wilde praten en heb lijdzaam en met de kortst mogelijke antwoorden de knipbeurt doorstaan. Ben benieuwd hoe u in dezen zou opereren. Laat het mij weten.

Advertenties

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Hallo Otto, heel herkenbaar!
    Ik ga altijd naar 1 en de zelfde kapper, die weet dat ik daar ook kom voor mijn rust, ontsnapping aan de waan van de dag. (Dat heb ik de eerst keer heel duidelijk gemaakt.)
    Bij binnenkomst krijg ik een lekker bakkie koffie, praten we in 10 minuten even bij en de rest van de tijd (50 minuten) wordt mijn haar geknipt (hoofd geschoren), mijn baar getrimt en zit ik daar om te relaxen! Mocht je in de buurt van Haarlem komen, een aanrader!!

    Like

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: