Stop met Selfies!

57310f99-df48-44a8-bfa4-d3ecd1ca4fa2

Het fenomeen ‘selfie’ is echt een verschijnsel van deze tijd. Een tijd waarin we steeds meer op onszelf gericht zijn maar tegelijkertijd ook schreeuwen om aandacht en erkenning door ronkende turboverhalen en foto’s op ons vriendennetwerk te slingeren. Een netwerk met vrienden waarvan je je kunt afvragen of het echte vrienden zijn. We communiceren ons wezenloos door te appen, te twitteren, te posten of te vloggen maar zonder dat we nu echt contact hebben. Kijk maar naar de hoeveelheid mensen die eenzaam thuis zitten. Je zou toch zeggen dat de moderne communicatiemiddelen dit probleem in no-time zou moeten kunnen verhelpen. Integendeel, eenzaamheid heerst onder zo’n 1,5 miljoen mensen en het einde lijkt nog niet in zicht.

Ik was vorige week in het ZiggoDome theater met mijn lieve dochter die mij had uitgenodigd voor een concert van Ilse de Lange. In een zaal met zo’n 15.000 mensen genietend van deze bijzondere zangeres. Nu ga ik niet zo vaak naar dit soort van massale gebeurtenissen maar wat mij opviel was dat iedereen bezig was met het maken van een selfie. Ik begrijp het goed en ik doe het zelf ook wel eens, immers het is snel en efficiënt en je hoeft je buurman niet te vragen of hij even een foto van zo’n kwaliteitsmoment wil maken.

Er zitten echter twee maren aan. Ten eerste heb ik nog nooit een mooie selfie gezien die zo goed was dat ik hem als dierbare herinnering wilde inlijsten en aan de muur hangen.

En ten tweede heb ik een kans gemist om contact te maken met iemand die ik nog niet kende en die zeker bereid zou zijn geweest een goede foto van mij en mijn dochter te maken die wel terecht op het dressoir zou mogen prijken.

Écht contact maken met elkaar blijkt steeds lastiger te worden en door de moderne technologie líjkt het alsof we aardig bezig zijn maar ik vrees dat we het langzamerhand aan het verleren zijn. We durven het gewoonweg niet meer. We lijken wel bang voor een onwelgevallige reactie of een afwijzing. We willen niemand storen of tot last zijn. Het alternatief is dan maar om het zelf te doen.

Dus stop met selfies maken, wat mij betreft, en vraag je buurman/vrouw om een foto te maken. Het is een klein begin maar je moet ergens beginnen want zo komen we nooit van onze eenzaamheid af.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: