Hormonen

HormonenAfbeeldingIk las een bericht over een proef van de politie in Twente om kinderen die zich voor het eerst misdragen niet langer in de cel te gooien (zo staat het er letterlijk). Het gaat dan om kinderen die een blikje cola hebben gestolen uit de supermarkt en vervolgens naar het arrestantencomplex in Borne worden gebracht, in een cel worden opgesloten, uren moeten wachten op een advocaat en langdurig worden ondervraagd over hun vreselijke zonde.

Men is erachter gekomen dat deze aanpak toch de nodige trauma’s geeft bij deze jeugdige misdadigers. De operationeel expert van de politie noemt deze misdragingen “hormonale criminaliteit”, (ja echt waar!) en dienen niet met een verblijf in een gevangenis bestraft te worden.

Nu is men op het lumineuze idee gekomen om deze kids na een stevig gesprek huiswaarts te sturen om vervolgens de zaak als afgedaan te beschouwen.

De proef is bedacht door de operationeel expert en de parketsecretaris van de Politie en als de resultaten goed zijn krijgt deze aanpak mogelijk een landelijk vervolg.

Ik moest denken aan die keer, lang geleden, dat ik samen met mijn moeder naar de supermarkt ging om boodschappen te doen. Ik zag in het schap pakjes kauwgum liggen die zo’n onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij hadden dat ik dat pakje gewoon moest hebben. Onderweg naar huis brandde de kauwgum in mijn zak en bij thuiskomst haalde ik het voorzichtig tevoorschijn. Niet voorzichtig genoeg want mijn moeder zag wat ik had gestolen. Zij liet vervolgens al haar boodschappen staan pakte mij bij de hand om vervolgens terug te gaan naar de supermarkt om mijn gestolen goed terug te geven. Ik voel nu nog weleens de vernedering van het binnenlopen in die supermarkt en het gezicht van de kassière toen ik na enige aarzeling en aandringen van mijn moeder de kauwgum aan de rechtmatige eigenaar teruggaf en mijn excuses aan moest bieden. Behalve in Twente zou ik nu dus direct de gevangenis in zijn gegooid en na uren verhoord te zijn met de hulp van een advocaat, gevolgd door een zitting voor de kinderrechter misschien wel met een strafblad naar huis gestuurd zijn voor dit vergrijp.De impact van deze correctie door mijn moeder was zo groot dat ik, behoudens een paar hormonale terugvallen in mijn latere jeugd, op het rechte pad heb kunnen blijven.

Ik ben dan ook zeer blij dat men na al die jaren eindelijk heeft ontdekt dat het aan mijn hormoonhuishouding heeft gelegen dus dat ik die kauwgum gewoon móest gappen. Mijn moeder was geen operationeel expert noch parketsecretaris bij de Politie maar moet toen al wel geweten hebben dat je met hormonen voorzichtig om moet gaan en daar ben ik haar nog altijd dankbaar voor.

 

Advertenties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: