Doe wat !

regels

Ik moet mij vaak vermannen om geen brombeer te worden maar de laatste tijd lukt mij dat niet zo heel erg goed als ik de ontwikkelingen volg op het terrein van het onderwijs.

De medewerkers zijn overbelast, krijgen te weinig salaris en de regeldruk is tot een onaanvaardbaar niveau gestegen. Men komt niet meer toe aan het echte werk waarvoor zij in beginsel met veel passie en professionaliteit gekozen hadden.

Maar laat ik eens uit mijn collectieve geheugen zomaar een aantal zaken de revue passeren die mij tot een brommende beer maken.

Het was minister van Bijsterveldt die voorstelde om de leraren vakantiedagen te laten inleveren om zo de werkdruk te verminderen. Het was minister Plasterk die vele miljoenen beschikbaar had om de klassen te verkleinen. Het was minister Bussemaker die het nodig vond om onder het mom van de verbetering van de kwaliteit van het hoger onderwijs het leenstelsel in te voeren d.m.v. een regelrechte bezuiniging die “slechts” de kosten en daarmee de ontoegankelijkheid van het onderwijs verhoogde. Het was minister Asscher die het briljante plan bedacht om de arbeidsmarkt zodanig te flexibiliseren dat een docent die 3 keer heeft ingevallen een vast contract moet krijgen waardoor de inzet van leraren zo flexibel is geworden als beton. Oh ja, en de laatste is onze huidige minister Arie Slob (ex-docent) die met het baanbrekende voorstel is gekomen om de leraren een officiële adviserende rol te geven in de besluitvorming hoe om te gaan met de nog steeds te grote klassen. Zo heeft ieder kabinet wel iets bedacht om het onderwijs en de arbeidsomstandigheden van docenten te verbeteren.

Maar wat is dan nu de stand van zaken: de leraren zijn nog steeds ontevreden en als je deze kleine greep uit alles wat er de afgelopen jaren allemaal niet is bedacht op je in laat werken dan is het heel erg lastig om niet cynisch te worden.

Een ding begrijp ik dan ook niet: hoe is het mogelijk dat de leraren niet in staat zijn om zelf iets te veranderen aan hun penibele situatie? Ok, de hoogte van hun salaris zal wel centraal in Den Haag vastgesteld worden maar de regels en uitgebreide verslaglegging en bureaucratie waar docenten uren mee kwijt zijn en die hen afhoudt van het echte werk nl. lessen voorbereiden, leren leuker maken, zichzelf en elkaar op een hoger niveau tillen is daar dan helemaal niets aan te doen? Volgens mij wel.

Ga een paar uur bij elkaar zitten en bepaal samen wat nuttig is en gooi alle nutteloze regels in de prullenbak, meld het aan het bestuur en aan de ouders dat je het anders gaat doen. (Ik zeg met nadruk ‘melden’ en niet ‘ga in overleg’). Wees niet bang voor sancties of ander onheil maar doe het gewoon! Iedereen vindt dat het moet gebeuren van hoog tot laag en van links tot rechts. En wat als het bestuur of erger, de onderwijsinspectie je op de vingers tikt en misschien wel met boetes of schorsingen dreigt. Laat ze maar blaffen, het tekort aan leraren is toch lekker hoog dus bang om je baan te verliezen hoef je niet te zijn. Docenten zijn intelligente professionals die heel goed weten wat goed is voor de student en voor zichzelf dus waarom aldoor klagen en huilen dat het allemaal zo zwaar en ellendig is. In het bedrijfsleven is het heel gewoon om invloed op je werkvreugde te hebben dus waarom niet op school. Dit liberale kabinet belooft met een terugtrekkende overheid minder regels en staatsbemoeienis en verwacht meer verantwoordelijk van de burger en in dit geval dus ook van de leraren.

Demonstreren en het Malieveld bezetten is leuk als je een dagje op kosten van de school Den Haag wil doen maar die fase ligt nu toch wel achter ons.

Hou op met mauwen (zoals wij dat in Gelderland zeggen) en doe het gewoon, niet morgen maar vandaag voor úw ontwikkeling en daarmee ook van de leerlingen.

PS: ter inspiratie zie ook : ‘Zeur niet’ door Conny Stuart en Annie M.G. Schmidt

Advertenties

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: