Verspilling

tijdverspilling-loesje

Ik weet niet hoe het u vergaat maar ik heb de laatste tijd nogal last van verspilling: verspilling van tijd.

Ik moet vaak terugdenken aan een uitspraak van een goede vriend, bij zijn benoeming tot ridder in de orde van Oranje Nassau, op de vraag waar hij toch al die tijd vandaan haalde om zo actief te zijn als vrijwilliger, bestuurslid en vader van drie dochters: “ Ik kijk geen televisie”.

Na een dag hard werken is het zo ontzettend verleidelijk om na het eten op de bank te ploffen met de afstandsbediening in de hand rond te zappen langs alle kanalen op zoek naar iets dat mogelijk bijdraagt aan de behoefte van het moment. Om er aan het eind van de avond gedeprimeerd achter te moeten komen dat het je weer niets heeft opgeleverd en je eigenlijk veel nuttigere en vooral veel leukere dingen had kunnen doen. Een vriend of vriendin bellen of bezoeken, een kaartje sturen aan een nicht die haar eerste kind heeft gekregen of gewoon een boek lezen. En toch blijven die dingen gewoon liggen, ze worden eenvoudigweg uitgesteld.

Als ik de tijd die ik verspil aan nutteloze zaken zoals televisiekijken of met mijn smartphone pielen bij elkaar op tel gaat er ongemerkt een half leven aan me voorbij waarin ik echt bezig had kunnen zijn met zaken die ertoe doen en die mij meer voldoening geven.

En het ergste van alles is dat je er ook nog eens ontzettend moe van wordt, het put je op de een of andere manier ook nog eens heel erg uit. Kortom, een gewoonte die mij op vele fronten weinig brengt.

Maar wat te doen nu die wijze uitspraak al zo’n lange tijd in mijn hoofd rondzingt maar waarbij ik de daad nog niet bij het woord heb weten te voegen.

Stukjes schrijven zoals deze zijn ook vaak therapeutisch. Je deelt ze wel om mensen misschien te inspireren maar deze keer praat ik toch vooral tegen mezelf. Het is als in een praatgroep eindelijk openlijk uitkomen voor je verslaving die je daarvoor nog ontkennend voor je wist te houden.

Het openbaar maken helpt je bewust te worden en daarmee al halfweg richting een oplossing.

Bij dezen.

 

Otto W.A. van Verschuer

Advertenties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: