Voorbeelden

voorbeelden

Het was ons aller Peter Balkenende die tijdens zijn premierschap de bevolking opriep tot meer beschaafdere omgangsvormen door de slogan “Fatsoen moet je doen“ te debiteren. De reacties waren wisselend, variërend van ‘betutteling’ tot aan ‘eindelijk dat iemand het eens hardop durft te zeggen’.

Met de kennis van nu, als commissaris van de ING Bank en medeverantwoordelijk voor de exhibitionistische loonsverhoging van een van de medewerkers, is het op z’n minst lastig deze oproep van toen vandaag de dag op de juiste waarde in te schatten. Wat is die waarde dan als je zelf het voorbeeld niet meer hebt kunnen zijn en hoe redelijk is het om iemand voor eeuwig aan te spreken op mogelijke inconsistenties. Als premier worden je woorden dag en nacht op een goudschaal gelegd en gewogen maar betekent dat dan dat je als ambteloos burger weer alles kunt doen en zeggen wat je wilt.

Het kan natuurlijk altijd, we leven immers in een vrij land maar de mens verbindt nu eenmaal consistentie met betrouwbaarheid en als je daar mee marchandeert dan loop je het risico je reputatie te grabbel te gooien.

Dat is op zich nog niet zo erg, wat erger is als de voorbeelden verdwijnen en plaats maken voor cynisme en onverschilligheid. Een voorbeeld dient als baken om te volgen, te inspireren en te verbinden.

We spreken over duurzaamheid van producten maar niet zo vaak over duurzaamheid van woorden. Woorden krijgen inhoud en gewicht als ze geschraagd worden door voorbeelden en zolang het voorbeeld blijft bestaan zijn ze duurzaam. Zeker als het goede voorbeelden zijn.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: