Inleven

Gift

In mijn gezin heerst de gewoonte dat als iemand jarig is en je ook maar een percent van de gedachte voelt opkomen om diegene te verrassen met een geschenk dat zij/hij niet zelf heeft uitgezocht, je een groot risico loopt. Vandaar dat mijn gezinsleden al ver voor de grote dag een verlanglijst opgeven waar je uit kunt kiezen. Maar wee je gebeente om daarvan af te wijken want dan loop je zo maar het gevaar de gr dag naar de haaien te helpen.

Verrassingen zijn uit de tijd en een cadeau mag geen teleurstelling zijn. Want stel je voor dat het niet mooi, past, hip of de juiste kleur is.

Dat is dus waarschijnlijk ook de reden dat mensen tegenwoordig uitsluitend nog risicoloze cadeau’s geven zoals een fles wijn, een VVV-bon of erger, een bon waarmee je verplicht naar een sauna moet. Inwisselen voor geld is geen optie en iemand anders een plezier doen is vragen om problemen.

Vroeger toen ik nog een puber was en naar een feestje van een klasgenoot mocht ging ik met een vriend de hele middag winkel na winkel af om een geschikt cadeau te vinden. Dat deed je met haar in je gedachten. Je liet alles de revue passeren: haar hobby’s, sport, haar smaak voor kleding en sieraden, inrichting van haar kamer, haar fiets, make-up etc. Je leefde je zogezegd in in die persoon.

En als je dan eindelijk iets gevonden had hoopte je vurig op de avond van het feest een stralende gastvrouw te zien die zo ongelooflijk blij was met jouw cadeau. En als dat dan gelukt was gaf dat zo’n voldaan en gelukzalig gevoel van succes dat ik er nu nog weer een glimlach van op mijn gezicht krijg als ik eraan terugdenk.

Ik kwam op deze herinnering toen ik onlangs een boek kreeg van een goede vriend van mij. Zonder dat ik ooit had aangegeven dat ik dit specifieke boek op mijn wensenlijst had staan nam hij daar volgens de gebruiken binnen mijn gezin toch een groot risico mee.

Het boek ging over een Engelse psychiater die op een wervelende wijze haar leven beschrijft in diverse klinieken waar zij heeft gewerkt. Een van de beste boeken die ik in lange tijd heb gelezen. Een cadeau van iemand waar ik het nooit van had verwacht maar heel dankbaar voor ben.

Nu ik terugdenk aan die puberjaren en aan de reflecties die mijn kameraad moet hebben gehad om op dit cadeau te komen wens ik iedereen een paar van deze helden in zijn/haar kring der naasten toe. Want als we de verrassingen nu ook al uit ons leven proberen te verbannen in deze maakbare maatschappij wordt het er allemaal niet leuker op. Of mij dat in mijn gezin nog gaat lukken weet ik niet. Ik ga het weer eens proberen.

Advertenties

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Super leuk Otto! Klopt helemaal wat je schrijft: jouw gezin is zeker geen uitzondering! Ben toch wel heel benieuwd naar de titel van het boek. Jou kan ik er niet meer mee verrassen maar misschien maak er iemand anders, op een dag, heel blij mee!! Xx

    Liked by 1 persoon

  2. Inderdaad Otto, de sjeu gaat er wel een beetje af. Alles in het leven wordt gepland. Niet alleen op het gebied van werk maar ook prive en zelfs met de hobby’s die we hebben?! Waar is het avondtuur gebleven? De reis er naar toe is vele male interessanter dan de eindbestemming.

    Liked by 1 persoon

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: