Auwto

moeder-oren-dicht

Ik weet niet hoe het u vergaat maar ik heb een ergernis waar ik niet langer over kan én wil zwijgen. Het gaat over de uitspraak van het woord : auto.

Het is onderhand gemeengoed geworden dat mensen die in een soort van media-voorbeeld-positie functioneren zoals in de reclame, de radio- en televisiewereld zich bedienen van de uitspraak als in : auw !

Voor mij is de associatie met het woord auw bij pijn volledig van toepassing. Het is echt vreselijk om aan te horen.

En wat het nog erger maakt is dat de media-voorbeeld-mensen ook nog eens de sterke neiging hebben elkaar allemaal na te praten waardoor het gevaar dat deze uitspraak ons gehele taalgebied gaat terroriseren zeer reëel is. Het zal zich verspreiden als een bliksembol op een rietendak: heel snel dus.

Naast de snelle verspreiding van deze verschrikkelijke uitspraak is het ook nog eens een woord dat in veel verschillende combinaties voorkomt. Van auto-immuunziekte tot autopiloot het doet allemaal even zeer voor het gehoor om maar te zwijgen over de mutilatie van de betekenis.

Ik heb het voor de zekerheid nog even opgezocht en de uitspraak van het woord ‘auto” is toch echt ‘oto’.

Ik wil nog niet zo ver gaan dat de uitspraak van het woord “auto” een afspiegeling is van het verval dat we in ons taalgebruik de laatste jaren zien gebeuren waarbij een gevoel van heimwee door mij lastig is te onderdrukken naar de tijd dat de gegoede burgerij om statusverhogende redenen alleen maar Frans sprak. Het lijkt ook nog eens voort te komen uit een soort van onzekerheid waarbij men denkt : als de ander het doet laat ik het dan ook maar doen.

Het zou mooi zijn als we woorden weer wat mooier zouden kunnen laten klinken dan afzakken naar een soort van rioolniveau. Een niveau dat stinkt, ziek maakt, irriteert en vooral niet inspireert of gedachten tot bedaren brengt zoals mooie muziek, een voorgedragen gedicht of andere kunst teweeg kan brengen.

Advertenties

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: