Motivatie

Wij hebben een zoon die zich op een leeftijd bevindt die door pedagogen als uitdagend en kwetsbaar wordt getypeerd. Het ligt er een beetje aan vanuit welk standpunt je deze analyse bekijkt maar dat deze fase een bepaalde onrust en onvoorspelbaarheid in zich heeft moge duidelijk zijn.

Het is een fase met onverwachte donderslagen bijvolstrekt heldere hemels en ook een waarbij alles moet worden uitgeprobeerd en grenzen moeten worden opgezocht voor zover die er überhaupt nog zijn. Want hij is de laatste van drie en ik zeg wel eens: “ de eerste maakt de regels, de tweede kraakt de regels en de derde heeft geen regels”.

Maar goed, hij is een slimme jongen die op een niveau staat waar ik een aantal jaren langer over heb moeten doen dus wat heb je te klagen zou je zeggen. Ik heb ook niet zo veel te klagen anders dan dat ik mij nogal eens afvraag hoe je iemand in deze fase van zijn leven kunt motiveren. Hoe behoed je iemand voor de fouten die jij zelf juist zo graag had willen vermijden maar daar om onduidelijke redenen niet in geslaagd bent.

Ik moet bekennen dat ik vind dat iemand verantwoordelijk is voor zijn eigen leven en dat de rol van een ouder slechts bestaat uit het helpen van het kind bij het maken van fouten, zoals een goede vriend mij ooit eens uitlegde.

Maar er is ook nog iets anders waar ik, als ik twijfel aan het mechanisme van straffen en belonen, van regels stellen en handhaven, van praten, schreeuwen en zwijgen, van opletten en negeren, van luisteren en aanmoedigen, aan probeer vast te houden.

Dat is het Model van Verschuer. Elke keer als mijn zoon weer last heeft van een motivatiecrisis, een afleiding die hem in tijds- en concentratieproblemen heeft gebracht wijs ik hem op dit model. Ik moet zeggen het voorkomt veel discussie en ik heb hem netjes op de keukenmuur geplakt en hoef er maar naar te wijzen en de situatie is helder voor alle partijen. Doe er uw voordeel mee zou ik zeggen.model-van-verschuer

Advertenties

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: