Wees Zuinig op je “ja”

Het was op de kortste bevestiging van een burgerlijk huwelijk die ik ooit heb meegemaakt dat de ambtenaar van de burgerlijke stand dit advies aan het bruidspaar meegaf. Twee mensen in de bloei van hun leven en smoorverliefd krijgen te horen dat je niet zomaar ‘ja’ tegen elkaar zegt en dat het nogal wat betekent als je een huwelijksverbond sluit.

Het is nu ruim vijfentwintig jaar geleden dat ik letterlijk en figuurlijk getuige was van deze korte maar zeer krachtige ceremonie en tot op de dag van vandaag moet ik er nog regelmatig aan terugdenken. Sterker nog, ik word er nog bijna dagelijks mee geconfronteerd als ik weer eens roekeloos en onzuinig ben omgesprongen met mijn grootste bezit.

Want dat is het als je er goed over nadenkt. Immers elke keer dat je ergens ‘ja’ op zegt heeft het gevolgen. Gevolgen voor de tijd die je ergens aan moet besteden, de aandacht die je moet geven, de plaats waar je moet zijn, je ego of de zin die je ergens in hebt om maar te zwijgen over de inzet die uiteindelijk niets oplevert, de ruzies en scheve ogen, de irritaties en al wat dies meer zij.

Wat zou het toch mooi zijn als iedereen alles wat voorbij kwam om te doen op de juiste waarde zou inschatten. Wat zou het geweldig zijn als men zou zeggen: ‘wacht even mag ik er even over nadenken voordat ik een ‘ja’ weggeef zonder de waarde te weten’.

Ik weet het , ‘nee’ zeggen is voor lafaards die nooit iets durven maar wat als je toch altijd de juiste keuzen zou maken en de dingen doet zoals men van je mag verwachten zonder dat andere dingen in de knel komen en mogelijk maar half gebeuren ? Alles zou op rolletjes lopen en er zou geen onvertogen woord vallen bij alles wat gebeuren moest.

Wat een heerlijke situatie. Maar wat zou het saai zijn zult u zeggen. Dat kan wel zijn maar laten we het dan gewoon eens proberen, als het niet bevalt kunnen we altijd nog ‘nee’ zeggen.

Advertenties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: