Contact en Praten met elkaar

heidiklumcontactenpraten

Mijn jongste zoon was een jaar of 7 toen ik hem vroeg wat communicatie betekent. Hij antwoordde: “ Communicatie is contact en praten met elkaar”.

Het is sindsdien dé definitie die ik hanteer als ik in mijn werk mensen duidelijk wil maken hoe ze beter zouden kunnen communiceren. Zo zie je maar wat je van een kind kunt leren.

De impact van deze wijsheid werd nog weer groter toen ik de uitkomsten las van een onderzoek dat de The Economist Intelligence Unit had uitgevoerd onder 862 zakelijk leiders met de vraag wat de invloed is van persoonlijk contact op meer dan 30 bedrijfsprocessen.

De uitkomsten waren kort gezegd verbluffend. Zo vonden zij vrijwel unaniem dat persoonlijke communicatie effectiever, krachtiger en bevorderlijk is voor succes.

Hun belangrijkste motivaties voor persoonlijk contact met klanten, partners en collega’s waren dat men in staat is efficiënter problemen op te lossen, men langdurige relaties met klanten kan aangaan en sneller kansen kan creëren.

Nu hebben wij tegenwoordig geweldig veel middelen ter beschikking om te communiceren zoals e-mail, sms, whatsapp, facebook, websites etc. maar als we deze middelen gebruiken hebben we dan ook echt contact en praten we dan ook met elkaar ?

Door even een app-je of e-mail te sturen aan je collega dat hij/zij iets moet doen kun je je afvragen of dat de meest effectieve manier is om iets voor elkaar te krijgen. De frustratie die je hebt door het uitblijven van een antwoord op je mail met een dringend probleem is een alledaagse kwelling. Het is als het sturen van een email naar de brandweer als je huis in brand staat.

Er ontbreekt dus iets. Het is niet of – of , het is meer en – en. Door je af te vragen welk doel wil ik bereiken met mijn communicatie en met de wetenschap dat je met persoonlijk contact het meest bereikt kun je voor jezelf de winnende combinatie vinden.

Om problemen op te lossen, om langdurige klantrelaties op te bouwen en kansen te creëren. Wie wil dat nu niet zou je zeggen ? Er is nog één klein ding: Wel even doen !

 

 

Advertenties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: