Oplossingen

heidi-klum-2-600

Politici en hulpverleners hebben de neiging voor alles een oplossing te hebben of te moeten vinden anders voldoen ze niet aan de verwachtingen die de burger aan hen stelt. Het lijkt wel alsof ze niet voor hun taak geschikt zijn als ze niet altijd ergens wel een oplossing of in ieder geval minimaal een oplossingsrichting aangeven door een idee ergens over te spuien. En hoe vaak hoor je vervolgens niet de kreet : “ Dames en heren het plannen maken is nu voorbij we gaan nu de uitvoering ter hand nemen : “geen woorden meer maar daden.”

Ik weet als geen ander dat het aandragen van een oplossing niet altijd de beste oplossing van een probleem is. Laatst nog klaagde mijn vrouw over hoofdpijn en dat het huishouden haar zwaar viel. Waarop ik in één adem suggereerde dat ze een aspirine moest nemen en dat ik wel een advertentie in de plaatselijke krant zou zetten voor een hulp in de huishouding voor twee ochtenden in de week. Problemen opgelost zou je zeggen, integendeel problemen alleen maar verergerd. Want wat miste er in deze benadering ? precies : luisteren en aandacht voor iemands problemen, alleen maar dat , niets meer en niets minder. Geen goed bedoelde adviezen, geen suggesties, geen richtingen, geen oordelen, geen niks; gewoon luisteren , aandacht en iemand serieus nemen.

Door altijd direct met een oplossing te komen en dus nooit met twijfel of een mond vol tanden te staan communiceren wij dat het probleem eigenlijk niet al te veel voorstelt. We nemen het niet serieus. Het hebben van een oplossing ontslaat ons ook van nadenken en betrokken blijven bij het probleem, immers het is toch opgelost het moet hoogstens nog even worden uitgevoerd maar dat is verder niet meer zo spannend. Als dan de uitvoering en de resultaten na onderzoek tegenvallen is Leiden in last en zijn de burgers ontevreden. En terecht, de verwachtingen waren gewekt dat het wel meeviel , immers het probleem was toch niet zo moeilijk men had toch een oplossing. Het probleem is dat de burger zo nooit een juist inzicht krijgt in hoe moeilijk sommige problemen zijn en dat er niet zomaar even een oplossing voor is.

Advertenties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: