Negeren

Ik weet niet hoe het u vergaat maar ik word de laatste tijd nogal eens genegeerd. Of het nu een winkel, restaurant of verzorgingshuis is, het lijkt een nationale sport te worden om de klant of bezoeker zolang mogelijk niet aan te kijken of aan te horen of op welke manier dan ook geen enkele intentie van contact maken te overwegen.

Ik zag onlangs een kort fragment van Thomas Acda die, in een programma 24 uur opgesloten zat met Theo Maassen, zijn ergste ergernis onthulde: negeert worden. Ik heb de rest van het programma niet af gekeken, want 24 uur voor de buis dat is voor mij echt te lang. Thomas heeft deze gevoeligheid gecompenseerd door zoveel mogelijk in de publieke belangstelling te gaan staan maar ook dan blijkt dat het hem niet lukt om een aanval van totale desinteresse door een medemens als waterdruppels van een eend te laten afglijden. En hij heeft gelijk, het is het ergste wat iemand kan overkomen.

In Nederland zijn er 1,3 miljoen mensen doof en ca. 345.000 mensen blind en de verwachting is dat door de vergrijzing deze aantallen nog aanzienlijk zullen toenemen. En dit zijn dan nog de officieel geregistreerden, dus de mensen die er openlijk voor uit durven te komen en wellicht hulp zoeken.

Nee, de ergste zijn de niet-geregistreerden waarvan wij weten dat ze het zijn maar die het zelf niet weten of willen weten en geheim houden. Die tijdens sollicitatiegesprekken hun beste beentje voor weten te zetten maar als ze de baan eenmaal bemachtigd hebben hun goed verborgen afwijking ten volle weten te etaleren en dood en verderf zaaien.

Mijn indruk is dat negeren ook steeds vaker door jongeren voorkomt en ook nog eens in alle sociale klassen, dorpen en steden, bedrijven en overheid, scholen en centra, werkelijk overal waar je loopt en kijkt.

De omvang van dit verschijnsel schreeuwt om een apart ministerie om dit met wortel en tak uit te roeien. Zeker als je kijkt naar de slachtoffers. Naast Thomas Acda die af en toe wellicht wordt genegeerd is 30 % van onze bevolking eenzaam. Worden er duizenden klanten per dag niet of slecht geholpen door een leverancier of overheidsinstantie en worden er vele kinderen met of zonder een vlekje dagelijks gepest of ontweken. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoeveel ellende wil je nog toelaten door deze kwaal niet te bestrijden.

Advertenties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: