Korrelatie

Ik weet niet hoe het u is vergaan zo rondom Blue Monday. Op Blue Monday is volgens de bedenker, de Britse psycholoog Cliff Arnall, de gezelligheid van de feestdagen naar de achtergrond verdwenen en zijn goede voornemens alweer verdrongen of verbroken. De vakantie is nog lang niet in zicht. De blauwe enveloppen vallen op de deurmat. Ook het weer werkt niet mee: het is donker, koud en nat.

De dag waarop je anoniem contact kunt zoeken met de aloude vertrouwde hulplijn van de stichting Korrelatie. Een gerusstellende gedachte moet ik zeggen.

Ik moest hieraan denken toen ik een interview las met scheidend burgemeester Van de Vondervoort van Bergeijk die er een hobby van gemaakt heeft om in de gemeenten waarover hij de scepter zwaaide het aantal regels drastisch terug te brengen en het vertrouwen in de burgerij in ere wist te herstellen.

Onder het motto: “ Er is meer kunde in de gemeenschap dan op het gemeentehuis” heeft hij vele mensen uit zijn lijden verlost. Niet alleen de burger maar ook de ambtenaar.

Hij noemt een voorbeeld van iemand die 25 jaar lang als welstandsambtenaar de burger de gordijnen in heeft weten te jagen door elk verzoek met een resoluut “neen” naar huis te sturen. Door het opheffen van de welstandscommissie verloor hij zijn baan en nu mag hij als projectleider grote gebouwen de mensen weer blij maken door ze echt te helpen. Wat een opluchting voor de man maar wat ernstiger is: hoe heeft hij dit zo lang kunnen volhouden ? Volgens mij lukt je dat alleen als je iedere dag begint met het nuttigen van een groot glas azijn en voor het slapen gaan nog eentje om het af te leren.

De vraag die bij mij direct opkwam : is hij de enige in dit land die zo heeft moeten leven ? En hoeveel mensen in ons land leven nog steeds op deze manier ?

Uit onderzoek is gebleken dat ‘iets voor iemand anders doen’ de beste energie geeft. Nog veel beter dan verliefd zijn, sex of het hebben van een acute vreetaanval.

Het kost niets en levert het meeste op.

Dus om Blue Monday met een lach op je gezicht te beleven en alle dagen er omheen voor de rest van je leven is het enige advies: gooi overbodige regels het raam uit of zoek een andere baan waarmee je mensen wél blij kunt maken.

Dan hebben de mensen van Korrelatie ook eens een rustige dag.

Advertenties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: