Risico

Ik heb mijn beroep gemaakt van het uitroeien van slechte dienstverlening door bedrijven en overheden. Dat komt doordat ik zo’n slechte energie krijg wanneer ik niet goed behandeld word. Ik kan zo maar een hele dag uit mijn humeur zijn en omdat het leven te kort is voor slechte energie die zo lang blijft hangen blijf ik doorgaan met mijn missie.

Natuurlijk iedereen maakt fouten en natuurlijk gaat er wel eens wat mis. Maar de manier waarop een misser wordt opgelost door beleefd te blijven en ook daadwerkelijk iets op te lossen zou toch geen probleem moeten zijn.

Beleefdheid zit in de mensen en in de opvoeding en als je dat niet kunt moet je in een gevangenis gaan werken oid. Wat erger is wanneer we de oplossing niet weten te brengen. Een van de meest voorkomende obstakels hierbij is: regels en risico.

Medewerkers verschuilen zich uit angst achter regels en durven geen risico’s te nemen. Die angst komt mogelijkerwijs voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen of een angstcultuur binnen de organisatie.

We laten ons altijd enorm inspireren door mensen als Mandela en Gandhi. Wat zij in ieder geval gemeen hadden was dat ze in staat waren om risico’s te nemen en te dragen. Zonder hun lef en moed was Zuid Afrika nog steeds een apartheidstaat en was India nog steeds een kolonie van Groot Brittannië.

Nu wil ik de eerste de beste ambtenaar of servicemedewerker van een telefoonmaatschappij niet direct op hetzelfde voetstuk plaatsen als deze grote leiders maar de ergernis is er niet minder om.

Regels geven veiligheid aan mensen maar zorgen ook voor verminderde hersenactiviteit. Immers je hoeft niet na te denken, slechts de regels naleven en lekker om vijf uur achter de piepers bij moeder de vrouw. Voor nog te veel mensen is dit prettig en als je een slechte dag hebt is het helemaal welkom: lekker geen gezeur aan mijn kop”.

En stel nou dat je gestraft wordt door je manager omdat je een regel hebt overtreden om een klant te behouden dan moet je maar denken aan al die klachten van mensen die via een tv-programma worden opgelost. Niet omdat de regels zo goed werkten, nee omdat de baas opeens zenuwachtig werd van al die negatieve publiciteit en opeens bereid was om de regels terzijde te leggen en het probleem was opgelost als sneeuw voor de zon.

Dus dienstverleners van Nederland: laat uw gezonde verstand en lef niet op het nachtkastje liggen en neem uw goede humeur dan ook maar mee en bezorg uw klanten een dag vol goede energie.

Advertenties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: