Het Goede

De detailhandel zit in een roerige periode. We hebben het ongrijpbare internet met de vele webshops en een koopgedrag van een consument waar geen pijl op te trekken is. Kopen we onze spullen nu het liefst midden in de nacht na een avondje stappen of willen we een degelijk advies en de spullen in de hand hebben en ze voelen ? Het is voor de winkelier een voortdurende zoektocht naar de juiste benadering de klant anno 2014 te bedienen. Zoals de wind waait gedraagt de klant zich en is van enige voorspelbaarheid, laat staan te werken volgens een bepaalde strategie die men vroeger nog wel eens voor vijf jaar pleegde op te stellen, geen sprake meer. De enige zekerheid die ondernemers nog lijken te hebben is dat alles onzeker is.

Maar is dat nu eigenlijk wel waar ?

Natuurlijk moet je met je tijd meegaan maar ook dat wordt nogal eens overschat. Men zegt wel eens : “ behoud het goede en verander om bij de tijd te blijven. “

Dat ‘goede’ daar wil het graag even over hebben. Wat is dat nou ?

Ik moest daar aan denken toen ik onlangs weer bij een van mijn favoriete ondernemers was. Met een vloeroppervlak waar menigeen nog niet eens de personeelsruimte geschikt voor acht is hij voor mij hét voorbeeld van klantvriendelijkheid en vooral binding.

Zo moest ik een paar schoenen ophalen die aan hun jaarlijkse opknapbeurt toe waren. Schoenen, voor de leek een volledig kansloos project maar die door de vakman, zoals hij er een is, nog een tweede en in mijn geval een vijfde leven hebben gekregen.

Maar dat is nog niet eens het allerbelangrijkste. Het is een eerste voorwaarde. Immers als ik als een hond wordt behandeld maar mijn schoenen zijn keurig opgelapt kom ik ook niet meer terug.

Het gaat hier om de combinatie van superieur vakwerk en hoe je wordt behandeld.

Ik krijg een uitleg hoe hij de schoenen weer zo mooi heeft gekregen zonder mij daarmee te vervelen zoals je in die ‘would-be-chique’ restaurants nogal eens mee moet maken als de kok uitleg komt geven over het eten met slechts als resultaat dat alles al koud is voordat het college is afgelopen.

Hij toont zijn liefde voor zijn werk en ik zie in bewondering wat voor prachtige schoenen ik er voor terug heb gekregen mét het heerlijke gevoel dat ik de aankoop van een paar nieuwe schoenen weer heb weten uit te stellen.

Maar het mooiste bewaart hij voor het laatst. Ik bedank hem hartelijk voor de goede service waarop hij antwoordt: “Mag ik u bedanken dat u bij mij bent gekomen.”

En daarmee geeft hij precies aan wat in de kern klantvriendelijkheid en binding inhoudt. Het is voor hem niet eens een truc of een theaterstuk dat hij opvoert. De liefde voor het vak en voor zijn klanten komt van binnenuit en dat is dat ‘goede’ wat , naar ik hoop, nooit zal veranderen en waarmee deze ondernemer altijd zal overleven ook in deze roerige tijden.

Advertenties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: