Gelijk hebben kan duur zijn

Wat is dat toch dat je niet graag terug gaat naar een winkel waar je een slechte ervaring hebt gehad. Wat is dat toch dat je graag terug komt bij een winkel als je een prettige ervaring hebt gehad.

Ik moest daar aan denken toen ik de winkel voorbij liep waar ik het volgende avontuur beleefde.

Zo moest ik een flesje antikalk spul hebben voor mijn koffieapparaat. Ik ga naar de winkel die mij dat kan leveren en voor nog geen € 7 ,- is mijn apparaat weer voor een tijd bestand tegen het harde water in het Land van Maas en Waal. Ik kom thuis, lees de gebruiksaanwijzing waarin expliciet mijn koffiemachine wordt uitgesloten als ongeschikt voor ontkalking door dit goedje. Mijn humeur begint danig te dalen maar goed , even tot 10 tellen en rustig ademhalen daar schijn je langer door te leven, ik weer naar de winkel om het flesje te ruilen. Krijg ik te horen dat ruilen niet mogelijk is omdat de winkelier niet kan beoordelen of het flesje open is geweest en/of gebruikt. Ik stamel nog wat en probeer hem te overtuigen dat ik slechts de gebruiksaanwijzing heb gelezen en het juist niet heb gebruikt omdat het mogelijk schade zou kunnen doen aan mijn koffiemachine. De winkelier is resoluut en laat mij met een onbruikbaar flesje antikalk spul afdruipen.

Nu blijft de vraag: Wat heeft zijn gelijk hem eigenlijk opgeleverd ?

Stel dat ik daar 1 keer per twee weken een aankoop doe van laten we zeggen € 10,- .

Dat is 25 keer € 10,- keer 5 jaar maakt € 1.250,=.

Het flesje kost inkoop € 3,50- dat maakt een gederfde omzet van € 1.246,50-.

Conclusie: gelijk hebben maar een klant verliezen heeft hem veel geld gekost. En weet je wat het erge is dat ik het niet snel zal vergeten, nooit meer naar die winkel toe ga en dat ik het vaker doorvertel aan mijn omgeving dan een goede ervaring. Dat maakt de schade nog erger. Volgens een aantal onderzoeken kan het oplopen tot zo’n 20 % omzetverlies.

Daar heb je geen webshop voor nodig.

Advertenties

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: